Älska genierna – rösta för fred, frihet och öppenhet

Läste en rätt oroande artikel i dag om väljarstödet för europeiska fascistiska och rasistiska partier. I bland annat Frankrike och Storbritannien tycks en stor del av väljarkåren beredd att rösta på partier med rötter i en barbarisk idétradition som går ut på att människor kan delas in i enkla kategorier. Den idétraditionen tar sig lite olika uttryck – ibland är det rasister, ibland kommunister – men den kokar alltid ned i att den reducerar människan till att tillhöra ett kollektiv. Antingen arbetarklass eller inte, antingen vit eller inte. Världen blir lätt att förstå, men den blir också fruktansvärd.

Mot detta måste alla goda krafter stå. Valet på söndag handlar om många sakfrågor. Frihandel. Fri rörlighet. Utvidgning. Men också om principer. Om demokrati, rättssäkerhet och samarbete. Allt detta som europeiska (inklusive svenska) mörkerkrafter är emot.

I går kollade jag på serien Into the Universe, berättad av Stephen Hawking. Med något hundratals års mellanrum dyker genier av hans kaliber upp och välsignar mänskligheten med teknologiska och vetenskapliga framsteg. Men förutom att vara ett geni har han också en motorisk sjukdom, som gör honom nästan helt förlamad.

I nazisternas värld spelar Hawking ingen roll, han är inte värd någonting. En annan person som inte spelar någon roll i deras värld är Mathias Frödin, som jobbar på Franstorps verkstäder. Han är besjälad av Olle Baertlings konst, och ställer nu ut sina tolkningar på Marabouparkens konsthall här i Sundbyberg.

Image

En gemensam sak för genier är deras förmåga att tänka utanför lådan. Att se saker ur nya perspektiv. Det är den världen som vi har chansen att bygga. Ett fritt och öppet Europa, där det är möjligt att resa, studera och arbeta. Där svenska företag inte begränsas till en marknad med 9 miljoner konsumenter, utan får verka på en marknad med 500 miljoner konsumenter. Mer frihandel där – fler jobb här.

Det är vad valet den 25 maj handlar om. Om alla människors lika rätt till frihet, demokrati och rättsstat.

 

 

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s