Fler ska ha ett jobb att gå till – varje dag

I dag besökte jag tillsammans med arbetsmarknadsutskottets ordförande, Jessica Polfjärd, McDonalds i Rissne. Vi började med att träffa restaurangchefen Rad och hans biträdande Daniel. Här är cirka 80 stycken människor anställda, med ungefär fem nyanställningar per månad. Det här är en viktig arbetsplats för unga människor. Rad och Daniel berättade stolt om att McDonalds är en arbetsgivare som ger unga människor en chans, ofta till första jobbet, och hur de jobbar med karriärplanering. Här lär man sig kanske främst att samarbeta med andra, en mycket viktig egenskap på arbetsmarknaden.

Naturligtvis pratade vi om dubbelstöten, alltså socialdemokraternas förslag att fördubbla kostnaden för att ha unga anställda och fördubbla momsen på restaurangmat. De berättade om hur de tack vare regeringens politik kunnat nyanställa. Det där är en beskrivning som går igen. Jag har ofta hört den sedan jag börjat besöka serviceföretag i Sundbyberg. Överallt vittnar man om att regeringens politik ger effekt. De enda jag hört som ifrågasatt den är socialdemokrater. Senast i dag återupprepade Magdalena Andersson förslaget att i ett slag höja kostnaderna för unga anställda, och i ett slag göra tusentals unga människor arbetslösa.

Det var kul att lära sig hur en Big Mac görs (det är många moment som ska klaffa och fort ska det gå!) och hur kassasystemet fungerar. Särskilt imponerade var vi nog båda av drive through.

Image

I går läste jag förresten en sammanställning i tidningen Dagens Samhälle, som visar att ungdomsarbetslösheten i Sundbyberg har ökat med över 300 procent(!) sedan 2008. Det syns till exempel i kommunens kostnader för socialbidrag, som även de har ökat kraftigt sedan dess. Det här är en stor utmaning för Sundbyberg. Ökade bidragskostnader tränger undan pengar vi behöver till att anställa lärare.

Image

Tänk om Sundbybergs stad kunde samla företagare i kommunen och ordna fram praktikplatser så att våra arbetslösa unga kunde få chansen till ett jobb. Tyvärr verkar det inte vara politiskt prioriterat för tillfället. Det är ett av mina besked i den lokala valrörelsen. Det är dags att arbetslinjen kommer till Sundbyberg. Det är dags att fler människor får en chans att lämna utanförskapet bakom sig och få en egen försörjning.

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s