Det är inte våra lärare det är fel på…

I morse sände SVT:s ABC ett inslag som handlade om ett förslag som syftar till att locka toppstudenter till lärarutbildningarna, med garanterat jobb i Sundbybergs stad. Min kommentar var att det nog skulle kunna förändra något på marginalen om 5-6 år när dessa lärare tar examen. Problemet är bara att förslaget inte löser någonting här och nu.

Det är nu lärartätheten i Sundbyberg är näst lägst i länet. Det är nu 40 procent av eleverna i Sundbybergs årskurs 9 blir underkända i ett eller flera ämnen. Det är nu Socialdemokraterna har skurit ned skolpengen med över 2 000 kronor per elev och år. 

Sundbyberg har på senare år hamnat på flera så kallade “värstinglistor”. Bilden nedan visar på mycket stora utmaningar. Inte om 5-6 år. Nu.

Image

Lösningen på dessa utmaningar ligger inte i att söka pressklipp i lokal-TV för något mindre projekt som kanske ger utdelning nästnästa mandatperiod. Varje år går hundratals barn ur nionde klass i Sundbyberg. De har inte råd att vänta.

En annan sak jag funderade på medan jag såg inslaget: hur känner sig någon av våra lärare som ser det där inslaget? Där står kommunstyrelsens ordförande och förklarar att Sundbybergs skolor har en stor brist – våra lärare. Det är tydligen de som gör ett dåligt jobb. Säger mannen som är ansvarig för att skolpengen har skurits ned och klasstorlekarna ökat.

I Sundbyberg har vi mycket bra lärare. Jag träffar dem varje gång jag besöker någon av våra skolor. Vi sitter där i lärarrummet och pratar om hur vi i politiken kan ge dem förutsättningar att göra ett ännu bättre jobb.

Och sedan får de till morgonkaffet beskedet från högst ansvarige politiker att det är dem det är fel på!

Nej, lösningen på Sundbybergs utmaningar i skolan är inte att vi måste ha bättre lärare. Vi ska behålla våra bra lärare och skaffa bättre politiker.

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s