Låt jobben bli fler

I dag besökte jag tillsammans med riksdagsledamoten Bino Drummond (som också från och med i dag är ny ordförande i Norrtäljes barn- och skolnämnd, grattis till det) nyöppnade Story Hotel i Sundbyberg. Vi träffade hotellföreståndaren Alexander Bhatt som stolt berättade om hur det kom sig att koncernens andra hotell hamnade i vår stad. Det är läget. Tunnelbana, tvärbana, pendeltåg, bussar, fjärrtåg och Bromma flygplats gör Sundbyberg till en strategiskt viktig kommun i Stockholms län. Det är en bild som jag möter ofta när jag träffar företagare i vår stad, och det är just ett sådant klimat som gör att företagare vill investera. 

En annan sak som gör att företag vill satsa såg vi också bevis för hos Story Hotel: kostnaden för arbetskraft. Hotellet sysselsätter i dag ungeför 45 personer, varav 70 procent är under 26 år. Det är unga människor som kanske har sitt första jobb där de både lär sig viktiga kunskaper och dessutom kan försörja sig själva. Det är en bra grundplåt att stå på i det fortsatta vuxenlivet. 

Under Alliansregeringens tid vid makten har arbetsgivaravgiften för anställda under 26 år halverats. Nu finns också förslag om att ytterligare sänka ned till en tredjedel av kostnaden för unga under 23 år. Det här har lett till tiotusentals nya tjänstejobb, många i hotell- och restaurangbranschen.

Image

Bino, Alexander och jag

Men det finns också andra förslag. I Sverige finns i dag en opposition som visserligen inte är eniga om så mycket. Om de skulle få bilda regering vet vi i dag nästan ingenting om vilken politik vi får. Fast en sak vet vi: att de där jobben på Story Hotel i Sundbyberg är hotade. Där är de nämligen överens om att fördubbla arbetsgivaravgiften för anställda under 26 år. Det slår direkt och kommer att kosta tusentals unga människor jobben. Om kostnaderna för att ha anställda höjs, kommer tjänsteföretag med redan tunna marginaler – som till exempel hotell och restaurang – att behöva avskeda anställda.

Jag är stolt att företräda ett parti som står upp för unga människor på arbetsmarknaden. Vi har förslagen och genomför reformerna som ger fler människor jobb och försörjning. Därför är det inte svårt att förstå allvaret i situationen. Vi måste göra allt för att vinna nästa val.

Många människors jobb står på spel.

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s