Hembesök

Den viktigaste uppgiften som jag har som oppositionsråd i Sundbyberg är att träffa människor och prata om hur kommunen kan göra ett bättre jobb. Allt som oftast pratar vi om ekonomi, vilket är som det ska vara. Utan ordning i kommunens ekonomi tvingas man till nedskärningar och brutna vallöften. Ganska exakt vad som händer i Sundbyberg. Det är allvarligt, och vi behöver en ny ledning i kommunen som förstår vikten av att vara varsam med skattepengar och se till att vi får den verksamhet som vi betalar för.

I dag var det dags att prata om något annat. Jag var hembjuden till några boende i Storskogen för att prata om det äldreboende som kommunen planerar att uppföra. Det finns ett stort behov av ett nytt äldreboende i Sundbyberg, och i Storskogen är det också möjligt att få plats med ett. Moderaterna är de första som står upp för en bra äldreomsorg.

Samtidigt är det inte självklart att det är första bästa alternativ som ska genomföras. Att bygga äldreboendet på just den plats som föreslås innebär att förskolan, som blir granne med äldreboendet, förlorar större delen av sin lekyta. De boende i “Tändsticksasken”, som huset kallas, blir av med sin gård. Och de boende på andra sidan gatan blir av med solljuset.

Är det en acceptabel kostnad? Nej. Särskilt inte när hela saken kan lösas enkelt genom att flytta äldreboendet cirka tio meter ut på gatan. Visst försvinner då den delen av Friluftsgatan, men det är en liten sak när vi väger samman för- och nackdelar.

Tyvärr är jag rädd att det gått lite prestige i frågan. Yrvaket upptäcker nu ledningen med Socialdemokraterna i spetsen att de riskerar att stå utan platser i äldreomsorgen om något år, och vill forcera igenom detta för att visa handlingskraft. Men handlingskraft är inte att köra över förskolan och invånarna. Handlingskraft är att bygga ett äldreboende som uppskattas av både seniorer och de som redan bor i stadsdelen.

 

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s