Förskolebesök

I morse var det dags att ta en närmare titt på Kringlans förskola, som ligger i Lilla Alby. Det är en trivsam mindre förskola, med drygt 40 barn. Kul att träffa en pappa som var på inskolning också.Nu märks det också att det är valår. Formerna för samtalen har ändrats sedan jag började mina besök för ett år sedan. Nu riktas frågorna oftare till mig.

Har moderaterna rätt verklighetsbild av förskolan? Har vi rätt lösningar?

Nu är jag partisk, men jag vet att vi har det. Nyligen presenterade Alliansen ett vallöfte att införa en obligatorisk förskoleklass. Därmed blir skolgången 10 år (plus gymnasiets 3 år). Det tror jag är rätt och svarar mot den långsiktiga utmaningen att stärka svensk konkurrenskraft internationellt.

På kommunal nivå kan vi göra än mer.

– Sätt först upp ett mål om att två tredjedelar av all personal inom förskolan i Sundbyberg ska vara förskollärare. Deras pedagogiska kompetens är viktig för att barnen ska kunna fortsätta utvecklas, lära och leka.

– Sätt ett tak för hur stora barngrupperna får vara. Jag vet att kommunen redan har ett sådant på papper, men hittills har jag inte besökt en enda förskola där målet är infriat. Tvärtom vittnar personalen på förskolorna om att grupperna ökar för varje år. Det har förstås att göra med de nedskärningar som Socialdemokraterna beslutat om i våra förskolor. Det måste vi sätta stopp för.

Det är två av de förslag som vi går fram med i valet 2014. Det är också detta som personalen på våra förskolor efterfrågar allra tydligast. I möte efter möte och samtal efter samtal återkommer ständigt detta. Allt engagemang som finns för förskolan i Sundbyberg. Allt som är möjligt. Om kommunen bara gav rätt förutsättningar.

Och så fick jag öva lite sång också. Rallygator, Lille katt och Bä bä vita lamm. Det känns som rätt svårighetsnivå för mig.

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s