Äldreomsorgen i Sundbyberg förtjänar bättre

I går rapporterade DN att Sundbybergs äldreomsorg kostar mest i hela landet. Jonas Nygren, kommunstyrelsens ordförande här i Sundbyberg, hade svårt att dölja sin glädje över kostnadsökningen. Sparsamhet med skattebetalarnas pengar är förstås inte hans signum.

Men vad tycker egentligen seniorerna i Sundbyberg om den omsorg som Jonas Nygren vill ta på sig ansvaret för?

Image

Socialstyrelsen gör årliga mätningar av nöjdheten hos brukarna i äldreomsorgen. Det visar sig att Sundbybergs äldre är mest missnöjda i hela landet med sin äldreomsorg.

Det visar sig att trots den påstådda topplaceringen vad gäller resurser, så är nöjdheten lägst i hela landet. Den enda möjliga topplaceringen vi kan prata om är alltså Sveriges mest ineffektiva kommun – sett till den kvalitet som kommer ut av de resurser som man stoppar in.

I dag visade det sig dock att Socialstyrelsen har mätt helt fel. Sundbyberg lägger inte mest resurser i hela landet. I Stockholm är det istället Ekerö och Salem som lägger mest resurser på äldreomsorgen.

Det är dock fortfarande så att de äldre i Sundbyberg är mest missnöjda, vilket TV4 Stockholm också rapporterade om i går.

Men om detta är de ansvariga politikerna i Sundbyberg i dag tysta. Nöjda politiker kommer aldrig att förändra någonting. De slår sig till ro och förstår inte utmaningarna.

Det första vi nu måste göra i Sundbyberg är att tillåta våra seniorer att själva välja på vilket äldreboende som de ska bo. Det kostar inte en krona mer men flyttar makten till den enskilda människan.

Att som i dag bli tilldelad ett boende utan möjlighet att påverka är en stor källa till frustration och vittnar om det gamla Sverige – där politikerna hade makten att bestämma åt enskilda människor vad som var bäst. Det där har övriga Sverige rört sig ifrån, medan Sundbyberg är kvar i det gamla. Det är en viktig förklaring till att våra seniorer är så missnöjda.

Att bli omyndigförklarad bara för att man uppnått en viss ålder – det är en källa till missnöje.

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s