Mer kvar av lönen

Under större delen av min uppväxt jobbade min mamma som undersköterska. Ett bra jobb med en stabil inkomst, även om den är väldigt låg (särskilt i förhållande till det betydelsefulla jobb som utförs). Jag ska inte säga att vi hade det svårt, men jag vet att den enskilt största utgiftsposten varje månad var skatten på lönen. I varje valrörelse utlovades höjningar av det ena eller det andra bidraget. Ibland träffade höjningen – till exempel barnbidraget – min familjs plånbok, men allt som oftast inte. Att skatten skulle höjas, det kunde man dock vara säker på. Allt fler av mammas kollegor blev sjukskrivna. Fler människor blev utbrända av ett arbete som inte ens gav dem lön för mödan.

Ända tills debatten i Sverige äntligen ändrades. Istället för att prata om höjningar av bidrag, började Moderaterna prata om arbetets värde och att det måste löna sig att arbeta. Det var i den vevan som jag, liksom många andra, började betala medlemsavgiften till partiet.

Sverige är nu inne på sitt sjunde år med en regering som har lyssnat på det arbetande folket, som genomför sina vallöften och styr Sverige tryggt genom den värsta ekonomiska världskrisen sedan depressionen. I går möttes statsminister Reinfeldt och Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven i en debatt i SVT. Det var en bra debatt som handlade om jobb och skola, alltså samma ämnen som jag själv vill prata om med invånarna i Sundbyberg i valrörelsen.

Det var helt uppenbart att Socialdemokraterna inte har gjort sin hemläxa. Löfven hade tydligen bestämt sig för att vägra svara på alla frågor som rörde sin egen politik, och istället på ett ganska oseriöst sätt påstå felaktigheter kring vad regeringens expertmyndigheter säger. Ett exempel var när han sa att Finanspolitiska Rådet sagt att jobbskatteavdragen inte skapar fler arbeten. Trots att det är just vad Finanspolitiska Rådet framhåller som en av de mer positiva sakerna med jobbskatteavdragen – alltså att fler människor kommer i arbete. Antingen har han inte läst på, eller så ljuger han. Frågan är vad som är värst.

Reinfeldt, däremot, kunde konstatera att Alliansregeringen nu lägger fram ytterligare en budget med fokus på välfärdsfrågor, på jobb och på sunda offentliga finanser. Det är helt unikt i Europa. Medan andra länder genom ogenomtänkta panikåtgärder gjorde slut på sina finansiella muskler redan 2008 (med samma politik som Mona Sahlin då föreslog), har Sverige fokuserat på strukturreformer och att värna välfärdens kärna. Det har givit resultat, och visar att Alliansregeringen är det enda alternativet i svensk politik som kan ta ansvar i en mycket svår tid.

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s