Århundradena viskar mellan bokhyllorna

Image

Sundbyberg har en fascinerande historia. Kul att den lyfts fram i det nya biblioteket.

I dag var jag och Gustaf på besök i stadens nya bibliotek och blev rundvisade av bibliotekschefen Margareta Engstrand. Vi känner varandra sedan innan, eftersom vi båda är från Norrtälje och Roslagen. Jag satt i Norrtäljes kultur- och fritidsnämnd 2005-2007, då hon arbetade på Norrtäljes stadsbibliotek. Roligt att vi båda hamnade här. På bilden ovan har vi just tittat på samlingarna av böcker som handlar om Sundbyberg. Såg en av Ragnar Thoursie, vilket värmde lite extra. Hans Sånger från äldreomsorgen borde vara obligatorisk läsning för alla kommunpolitiker.

Vi pratade förstås om flytten från Järnvägsgatan till Signalfabriken, och hur Lilla Alby blir vackrare samtidigt som vi bevarar den genuina stadskänslan. Det är väl också en reflektion; att det närmast totala politiska konsensus som råder om att Sundbyberg ska fortsätta växa gör att politiken inte stannar i frågor om för eller emot, utan att vi kan ha konstruktiva diskussioner om utformningen för att skapa en så vacker stad som möjligt.

Det bästa med bibliotek är den fysiska samlingen av så mycket kunskap och insikter. Inrättandet av bibliotek är viktigt för ett samhälles intellektuella utveckling. Böckerna samtalar med varandra, bygger på varandras innehåll och bäst av allt: böckerna gör det tillgängligt för alla att ta del av och eventuellt bidra med något nytt.

Image Återlämning av böcker. Hur funkar det? 

Men att bli nostalgisk är förstås alltid riskabelt. Det blir lätt så att man missar möjligheterna som ligger framåt. Därför får tiden inte stå still på ett bibliotek, något som Margareta med personal tycks ha tagit fasta på. Förutom den här praktiska maskinen som automatiskt sorterar återlämnade böcker hoppas man snart kunna göra det möjligt att skriva ut direkt från mobiltelefonen på bibliotekets skrivare. Dessutom är inredningen på ett bibliotek viktig att tänka på. Höga eller låga hyllor, och placeringen av dem, skapar avgränsningar i rummet och skymmer sikt. Lösningen som valdes på vårt bibliotek var företrädesvis låga hyllor som ger översikt och skapar en känsla av utrymme. Därför ser biblioteket också mycket större ut än vad det egentligen är, samtidigt som det blir mer tillgängligt.

Image

Mänskliga rättigheter är ett naturligt ord för varje humanist, och humanister gillar som bekant bibliotek. Tur då att vårt bibliotek gillar humanister och påminner om att vi har en del kvar att göra i det här landet.

Jag är stolt över vår Alliansregering, som har genomfört flera stora reformer för alla människors lika värde. Samkönade äktenskap är ett exempel där Alliansregeringen har levererat när tidigare regeringar bara slappt hummat om likabehandling, liksom att kravet på tvångssterilisering vid könskorrigerande ingrepp nu också har tagits bort. På affischerna i tunnelbanan inför Pride-veckan var jag glad att notera minst tre folkpartister. Politiker från övriga partier var det dock ont om. Vilka frågor är det vi missar?

Vi har fortfarande arbete kvar när det gäller digitalisering, och jag tror att kommunen skulle kunna bli bättre på att erbjuda medborgarservice i bibliotekets lokaler. Det är en naturlig mötesplats för människor som söker information, så självklart borde vi bli bättre på det.

Den som vill gå tillbaka och se hur det nya biblioteket blev till kan titta på http://signalbibblan.wordpress.com/. Den slutade uppdateras vid invigningen, men ger en inblick i hur det gick till.

Sammanfattningsvis ännu ett kul och lärande besök i en av kommunens verksamheter.

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s