Rätt att ombilda i Sundbyberg

Svenskan har i dag en artikel med rubriken “Bostäder säljs ut mot de boendes vilja“, som listar kommunerna i Stockholms län som ombildat flest lägenheter sedan 2008. Sundbyberg hamnar med sina drygt 1 300 ombildade lägenheter trea på listan.

För singelhushåll passar det bra att bo lite mindre, ofta i hyresrätt. För familjer behövs lite större bostäder, även dessa i hyresrätt men också bostadsrätt eller hus. Det beror liksom lite på var någonstans i livet man befinner sig, vilken typ av jobb man har eller hur länge man har tänkt att bo i området. I Sundbyberg har vi historiskt haft ett bostadsutbud byggt på hyresrätter, företrädesvis små eller riktigt stora lägenheter med fyra till fem rum.

Det gjorde att vi blev en mycket segregerad stad, något som vi inte har kommit till rätta med än. Många singelhushåll eller stora familjer, och litet utrymme för familjer med ett eller två barn. Den typen av hushåll var tvungna att söka sig till Solna, Sollentuna, Järfälla eller någon annan kommun som insett att en stad måste ha utrymme för alla människor.

En av de första saker som den nyvalda borgerliga majoriteten i Sundbyberg 2006 gjorde var därför att påbörja arbetet med att förnya det kommunala bostadsbolaget Förvaltarens bestånd, genom ombildningar. De som var mest emot var verkligen inte hyresgästerna, utan den politiska oppositionen. Tvärtom var ombildningarna välkomna och väl behövda. Och pengarna för ombildningarna används för att renovera de många hyresrätter som finns i vår stad.

2007 fanns nämligen 13 700 hyresrätter i Sundbyberg, eller 77 procent av det totala antalet flerbostadshus. Över hälften av dessa ägdes av Förvaltaren. Ingenting i detta kan ses som mångfald i boendet. Med Förvaltarens monopol på bostäder uteblev konkurrensen och de privata hyresvärdarna lade sig efter Förvaltarens ambitioner vad gäller renoveringar och hyresnivåer.

Men sedan dess har 1 300 hyresrätter ombildats i Sundbyberg, och det är en bra utveckling. Numera ägs 43 procent av flerbostadshusen av Förvaltaren, och 62 procent av flerbostadshusen är hyresrätter. Vi närmar oss därmed ett mer blandat utbud av bostäder i Sundbyberg, vilket ger fler människor möjlighet att bo här – oavsett livsstil.

Att SvD beskriver det som en utförsäljning i strid med de boendes vilja visar bara på att den typen av artiklar är värdelösa som sätt att beskriva verkligheten. I Sundbyberg kommer vi från ett läge där bostadsrätten var en bristvara som tvingade ut människor från kommunen när deras livssituation ändrades.

Vi har de senaste åren tagit mindre steg närmare en stad med plats för alla – vare sig de bor i hyresrätt, bostadsrätt eller hus. Efter valet 2014 vill jag att vi fortsätter renovera våra hyresrätter, ombildar i områden där bostadsrätten är en bristvara och där de boende vill, samt bygger nya fina hyresrätter i områden där hyresrätten är en bristvara.

Så ska vi bygga en stad för alla och bryta segregationen i vår stad.

Aside | This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s