Heldag i Hallonbergen

Heldag i HallonbergenPå seniorträffpunkten

Hallonbergen byggdes på 70-talet och var ett av flera stora bostadsområden som nästan stampades fram ur marken. Det märks också på husen i stadsdelen att de byggdes ungefär samtidigt. Husens vita färg och tegel vittnar om en vilja att skapa stadsdel som åtminstone arkitektoniskt ger ett enhetligt intryck. Men Hallonbergen är långt ifrån en enhetlig stadsdel. Medan jag skriver det här lyssnar jag på Snooks låt ‘Kommer ifrån’ (ja, jag klipper i texten)

Min förort är en egen stadsdel
Varken någon under-, över- eller medelklassdel

Knas och fördom romantiseras ihop
Av människor som aldrig nånsin levt i en ort

För det är så. Den som aldrig har intresserat sig för Hallonbergen kan inte svara på vad de som bor där tycker och tänker, vilka problem de upplever och vad de älskar. Schabloniserade och svepande svar inger inte politiskt förtroende. Utan förståelse – hur ska politiken kunna lösa några problem och bygga vidare på det som är bra?

I går var jag hela dagen i Hallonbergen för att besöka Lötsjögårdens äldreboende, seniorträffpunkten, fritidsgården Fritiden och sporthallen. Jag skulle kunna skriva långa inlägg om varje och det viktiga arbete som görs i verksamheterna. Om Acke som lägger ned hela sin själ i fotbollsträning för pojkar 10 år och uppåt. Han är där på vardagar, på helger, dagtid som kvällstid. Eller fritidsgården Fritiden, som kämpar för att få dit unga tjejer och ge dem något att göra. Som hjälper till med sommarjobbssökande och läxläsning. Eller seniorträffpunkten som öppnar sina dörrar för alla som på äldre dagar känner sig ensamma och vill träffa andra människor.

Med mig tar jag det enorma engagemang som varje människa jag mötte bär på. Deras jobb, som de gör varje dag men sällan uppmärksammas för, stärker mig i min övertygelse om att politikens uppgift är att ge människor utrymme att göra det de tror på och brinner för. Det är vad Hallonbergen mest av allt behöver.

Image | This entry was posted in Uncategorized and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s